Főoldal Kereskedési Lehetőségek

Kereskedési Lehetőségek

A HUF FundShare Cash Fund bezárásával Ügyfeleinknek a továbbiakban nem lesz lehetősége bizonyos termékekkel kereskednie, mivel nincs lehetőség készpénzt hosszabb időn keresztül a számlán tartani.

  • Short pozíciók felvétele a továbbiakban nem lehetséges.
  • CFD kereskedés szintén nem elérhető.
  • Tőzsdei határidős ügyletek szintén nem kereskedhetőek.
  • Csak hosszú derivatív pozíciók kereskedhetőek a magyar platformon.
  • GTC (visszavonásig érvényes) megbízás típus eltávolításra került.

Eladáskor a tranzakciós díj a nyereségéből fog levonásra kerülni. Vételnél a tranzakciós díj a rendelkezésre álló készpénz egyenlegéből fog levonásra kerülni. Ha nincs elegendő rendelkezésre álló készpénz a vételhez és az ehhez kapcsolódó tranzakciós díjakhoz, megbízása nem fog elküldésre kerülni a tőzsdére. Ha Active/ Trader fiókkal rendelkezik, és a díjak meghaladják a rendelkezésre álló készpénzegyenlegét a megbízása végrehajtásra fog kerülni és Ön negatív készpénz egyenleggel fog rendelkezni.

Az új európai jogszabályokkal (MiFID II) összhangban az ETF-eket és derivatívákat kibocsátó felek kötelesek dokumentációt készíteni azon ország nyelvén, amely a befektető országa által hivatalosan elfogadott. Ez a befektetők védelme és tájékoztatása érdekében történik. Számos külföldi kibocsátó egyelőre még mindig úgy dönt, hogy ezeket a dokumentumokat csak a helyi nyelvükön készítik el. Ezek a termékek a platformunkon január 2-től már nem vásárolhatóak meg, egészen addig amíg a nyelvi követelmények teljesülnek.

Ez melyik termékekre vonatkozik?
Ez olyan külföldi ETF-kre és származtatott ügyletekre vonatkozik, amelyeken nincs dokumentáció a Magyar nyelven. Például Vanguard vagy iShares ETF-k

Ez a helyzet meddig fog fennállni?
Ez termékenként eltér, és kizárólag a kibocsátó felektől függ. Amint lesz elérhető Magyar nyelvű dokumentáció, a termékek újra megvásárolhatók a platformunkon.

Továbbra is megtarthatom vagy eladhatom ezeket a termékeket?
Igen, a változás csak megakadályozza, hogy Ön megvásárolja ezeket a termékeket a platformunkon. A birtoklása vagy eladása a korábbiakhoz hasonlóan működik, és továbbra is lehetséges. Továbbra is megvásárolhatom ezeket az ETF-ket és származtatott ügyleteket más feleken keresztül? Mivel ez a változás az európai jogszabályok változásának eredménye, minden európai kibocsátó félnek be kell tartania ezeket a szabályokat. Magyarországi ügyfelek cask akkor vásárolhatják ezeket a termékeket amennyiben a kibocsátók, biztosítanak Magyar nyelvű dokumentációt.

Az első lehetőség az Autofx, amely a megbízás teljesítéséhez szükséges valuta automatikusan konvertálva lesz a rendszer által. Ezenkívül a pénzügyi eszközök értékesítéséből vagy bármely más tranzakcióból származó pénzösszegek automatikusan átváltásra kerülnek az alap pénznemre (ez a Magyar ügyfelek számára HUF). Amennyiben csak az Autofx funkció van bekapcsolva, az egész készpénzállománya forintban marad. Az Autofx az alapértelmezett beállítás minden valutánál.

A második lehetőség az a "Kézi beállítás” amellyel saját maga bármikor vásárolhat külföldi valutákat. Amikor ezt az opciót választja egy valutánál, akkor ez azt jelenti hogy ennél a valutánál sosem fog automatikus váltás végrehajtódni. Ebben a valutában ilyenkor csak annyit költhet el, amennyit átváltott. Pl. ha a számláján van 5000 GBP, és szeretne vásárolni termékeket 6000 GBP értékben, akkor egy hibaüzenetet fog kapni, hogy nem áll rendelkezésére elegendő készpénzalap.

A valutaváltás díjairól a kondíciós listában olvashat.

Amennyiben, valami okból kifolyólag nem tud leadni megbízásokat a WebTrader platformon keresztül, leadhatja a megbízásokat e-mail-en keresztül is. Ennek a szolgáltatásnak extra költsége van, amelynek mértékéről a kondíciós listánkban olvashat. Az e-mail-es megbízásokat angolul kell megírni, és az orders@degiro.eu címre kell küldeni.

Az e-mailben adott megbízások elfogadásához a következő információkra van szükségünk:
-Az Ön DEGIRO felhasználóneve
-A termék neve (ISIN száma, vagy opció esetén azonosítója)
-Eladás/Vétel/Visszavonás/Teljesítés (Sell/Buy/Delete/Execute)
-Kereskedni kívánt mennyiség
-Ár (Limit ár)
-Napi megbízás (Day Order) <- jelenleg csak napi megbízásokat tudunk fogadni e-mail-en keresztül
-Tőzsde neve

Amennyiben a fent említett információk hiányosak, előfordulhat, hogy a DEGIRO nem képes fogadni a megbízást. Ezentúl kizárólag olyan megbízást tudunk elfogadni, ami a regisztrált e-mailcímről érkezik. Amennyiben a megbízást elfogadjuk, úgy az e-mail beérkezésének időpontja lesz mérvadó a teljesítésnél. A teljesítés nem minden esetben lesz azonnal látható a számlán, bizonyos esetekben akár egy teljes munkanap is eltelhet a megbízás bekönyveléséig. Ha ez idő alatt hasonló megbízást ad le a WebTrader felületen keresztül, akkor a megbízás akár kétszer is teljesülhet!

A DEGIRO-nál a világ szinte valamennyi tőzsdéjén befektetheti pénzét. Az igénybe vehető tőzsdék listáját a Termékek és tőzsdék menüpontban tekintheti meg.

Igen, de jelenleg a választék az index opciókra korlátozódik. Amerikai részvény opciók kereskedésére nincs lehetőség.

Az "Alternative Investment Market" (AIM) azért jött létre hogy a kisebb cégek is felkerülhessenek a tőzsdére, anélkül hogy az Londoni Értéktőzsde/London Stock Exchange (LSE) szigorú bevezetési és szabályzási követelményei vonatkozzanak rá. Ezért az AIM másképpen működik mint az LSE Prémium piaca, és a befektetők tisztában kellenek hogy legyenek hogy milyen szabályok vonatkoznak az AIM-en való kereskedésre.

A Londoni Értéktőzsde három értékpapír-kereskedési szolgáltatást kínál.

A SETS az elsődleges ajánlati könyv a nagy tőkéjű LSE társaságok részvénysorozatai és a magasabb likviditású AIM részvények számára. Rendelkezik elektronikus ajánlati könyvvel, árjegyzéssel és centralizált klíringgel.

A SETSqx-en nincs folytonos kereskedés, hanem ehelyett napközbeni elektronikus ajánlati könyv aukciók vannak ütemezve (angliai idő szerinti) 9-kor, 11-kor, délután 2-kor, és délután 4:35-kor. Ezenkívül, részvények kereskedhetnek OTC (over the counter) módon, az elöbb említett aukciós időpontokon kívül is árjegyzőkön keresztül. A SETSqx-en kisebb társaságok részvénysorozatai kereskednek, s ezek a részvények kevésbé likvidek.

SEAQ (Stock Exchange Automated Quatation System) nem rendelkezik elektronikus ajánlati rendszerrel, és itt teljes egészében árjegyzőkön keresztül megy a kereskedés. Ez a rendszer nem rendelkezik nyilvánosan elérhető ajánlati könyvvel és a kereskedelem teljes egészében OTC módon folyik.

A DEGIRO ajánlja hogy tájékozódjon az AIM-en lévő kereskedelmi szolgáltatások sajátosságairól, ugyanis az AIM-en levő részvények nem rendelkeznek magas likdviditással, és nincs annyi rendelkezésre bocsátott információ mint az LSE fő szegmensén. Emellett, a leadott megbízások a megadott aukciós időkön kívül is teljesülhetnek, annak ellenére is ha vannak a piacon kint lévő megbízások. A Londoni Értéktőzsde weboldalán http://www.londonstockexchange.com/home/homepage.htm (csak angolul elérhető), megtudhatja hogy melyik részvény melyik kereskedelmi szolgáltatást veszi igénybe.

További információkért a DEGIRO azt javasolja, hogy olvassa el az LSE kereskedési szolgáltatásokról http://www.londonstockexchange.com/products-and-services/trading- services/trading-services.htm szóló dokumentumát (angol nyelven).

A fentiekben ismertetett információk célja csupán alapinformációk ismertetése az AIM-en való kereskedéssel kapcsolatban, és semmilyen esetben sem tekinthetők tanácsadásnak. A DEGIRO semmilyen felelősséget nem vállal esetleges pontatlanságokért illetve bármilyen féle hibákért. Minden kereskedelem kockázatokat hordoz magában, és kereskedés elött a befektetőknek továbbra is tájékozottnak kell lenniük azokról a termékekről amellyekkel kereskedni szeretnének, és tájékozottnak kell lenniük a hozzá kapcsolódó tőzsdei szolgáltatások mivoltáról. További információ a Londoni Értéktőzsde honlapján található.

GBX a penny sterling rövidítése.

A londoni értéktőzsdén jegyzett részvényeknél időntként megeshet hogy a font helyett penny-ben vannak elszámolva. A DEGIRO WebTrader használata során kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben GBX-ben látja valaminek az árát, akkor nem ugyanaz, mintha GBP szerepelne.

Például egy részvény, amely 100 GBX-en kereskedik, az 1 GBP-nek felel meg, illetve £1-nek.

A tőzsde nyitvatartási ideje alatt leadott megbízásokat azonnal kiküldjük a tőzsdére. Amennyiben egy visszavonásig érvényes megbízás nem került végrehajtásra a tőzsde nyitvatartása alatt, akkor az a megbízás továbbra is ottmarad a tőzsdén, és ezt látni fogja a WebTraderen az esedékes megbízásai között. Amennyiben a WebTrader felületen belül ezt a megbízást a tőzsdezárás után letörli, ezt a törlési kérelmet majd csak a következő tőzsdenyitáskor tudjuk kiküldeni a tőzsdére. Ez azt jelenti hogy a megbízása már nem fog teljesülni, mert még a kereskedés megkezdése elött az Ön megbízása törlődni fog az ajánlati könyvből.

A befektetés kockázattal jár. Elveszítheti befektetését/ annak egy részét. Azt tanácsoljuk, hogy csak tudásának és tapasztalatának megfelelő pénzügyi termékekbe fektessen be.

A befektetés kockázattal jár. Elveszítheti befektetését/ annak egy részét. Azt tanácsoljuk, hogy csak tudásának és tapasztalatának megfelelő pénzügyi termékekbe fektessen be.