Főoldal Kereskedési Lehetőségek

Kereskedési Lehetőségek

A HUF FundShare Cash Fund bezárásával Ügyfeleinknek a továbbiakban nem lesz lehetősége bizonyos termékekkel kereskednie, mivel nincs lehetőség készpénzt hosszabb időn keresztül a számlán tartani.

  • Short pozíciók felvétele a továbbiakban nem lehetséges.
  • CFD kereskedés szintén nem elérhető.
  • Tőzsdei határidős ügyletek szintén nem kereskedhetőek.
  • Csak hosszú derivatív pozíciók kereskedhetőek a magyar platformon.
  • GTC (visszavonásig érvényes) megbízás típus eltávolításra került.

Eladáskor a tranzakciós díj a nyereségéből fog levonásra kerülni. Vételnél a tranzakciós díj a rendelkezésre álló készpénz egyenlegéből fog levonásra kerülni. Ha nincs elegendő rendelkezésre álló készpénz a vételhez és az ehhez kapcsolódó tranzakciós díjakhoz, megbízása nem fog elküldésre kerülni a tőzsdére. Ha Active/ Trader fiókkal rendelkezik, és a díjak meghaladják a rendelkezésre álló készpénzegyenlegét a megbízása végrehajtásra fog kerülni és Ön negatív készpénz egyenleggel fog rendelkezni.

DEGIRO works with a portfolio based margin model to establish the risk of the entire investment portfolio.

For the calculation of the risk on options DEGIRO uses an option valuation model. The category of a Financial Instrument indicates how much risk the DEGIRO margin model attributes to the Financial Instrument. Shares are categorized from A to D. For shares with category A, an Event risk of 62.50% applies in a Trader Profile. In the Active Profile, the Event risk is 83.75% for a long and short position in category A. Below you will find an overview of the categories and risks:

Trader
 ABCDEFGHIJno category
Long62,50%81,25%99,00%99,00%6,25%12,50%18,75%25,00%31,25%99,00%99,00%
Short62,50%125,00%250,00%375,00%6,25%12,50%18,75%25,00%31,25%375,00%375,00%
Active
 ABCDEFGHIJno category
Long83,75%83,75%99,00%99,00%83,75%83,75%83,75%83,75%83,75%99,00%99,00%
Short83,75%125,00%250,00%375,00%83,75%83,75%83,75%83,75%83,75%375,00%375,00%

Please note that for an Active profile, when a product is a direct derivative of an index (such as an AEX future), then the margin percentages of the Trader profile are used. For category A, this would be 62.50% category E 6.25%, etc. For ETFs tracking an index, this is not the case.

For more information on the way in which DEGIRO manages risk, please refer to our Investment Portfolio Risk Handbook.

The below list indicates the exchanges that you can short sell on of the exchanges DEGIRO offers trading on. Please note that this list is indicative and changes can be made at any given time.

It is possible that DEGIRO does not offer short selling for a specific security that trades on an exchange to which DEGIRO offers this service. It could be that the security in question cannot be borrowed. In this case, you will receive a message explaining this rejection at the time of the order placement.

Athens Stock Exchange not checked
Australian Securities Exchange not checked
Bolsa de Madrid checked
Borsa Italiana S.p.A. checked
Börse Frankfurt checked
Budapest Stock Exchange not checked
Euronext Amsterdam checked
Euronext Brussel checked
Euronext Lisbon checked
Euronext Paris checked
Hong Kong Stock Exchange not checked
Irish Stock Exchange checked
Istanbul Stock Exchange not checked
London Stock Exchange checked
NASDAQ, NYSE, NYSE MKT (AMEX), NYSE Arca not checked
OMX Copenhagen checked
OMX Helsinki checked
OMX Stockholm checked
Oslo Stock Exchange checked
Prague Stock Exchange not checked
Singapore Exchange not checked
SIX Swiss Exchange checked
Tokyo Stock Exchange not checked
Toronto Stock Exchange not checked
Toronto Ventures Exchange not checked
Vienna Stock Exchange checked
Warsaw Stock Exchange not checked
Xetra checked

Az új európai jogszabályokkal (MiFID II) összhangban az ETF-eket és derivatívákat kibocsátó felek kötelesek dokumentációt készíteni azon ország nyelvén, amely a befektető országa által hivatalosan elfogadott. Ez a befektetők védelme és tájékoztatása érdekében történik. Számos külföldi kibocsátó egyelőre még mindig úgy dönt, hogy ezeket a dokumentumokat csak a helyi nyelvükön készítik el. Ezek a termékek a platformunkon január 2-től már nem vásárolhatóak meg, egészen addig amíg a nyelvi követelmények teljesülnek.

Ez melyik termékekre vonatkozik?
Ez olyan külföldi ETF-kre és származtatott ügyletekre vonatkozik, amelyeken nincs dokumentáció a Magyar nyelven. Például Vanguard vagy iShares ETF-k

Ez a helyzet meddig fog fennállni?
Ez termékenként eltér, és kizárólag a kibocsátó felektől függ. Amint lesz elérhető Magyar nyelvű dokumentáció, a termékek újra megvásárolhatók a platformunkon.

Továbbra is megtarthatom vagy eladhatom ezeket a termékeket?
Igen, a változás csak megakadályozza, hogy Ön megvásárolja ezeket a termékeket a platformunkon. A birtoklása vagy eladása a korábbiakhoz hasonlóan működik, és továbbra is lehetséges. Továbbra is megvásárolhatom ezeket az ETF-ket és származtatott ügyleteket más feleken keresztül? Mivel ez a változás az európai jogszabályok változásának eredménye, minden európai kibocsátó félnek be kell tartania ezeket a szabályokat. Magyarországi ügyfelek cask akkor vásárolhatják ezeket a termékeket amennyiben a kibocsátók, biztosítanak Magyar nyelvű dokumentációt.

Az első lehetőség az Autofx, amely a megbízás teljesítéséhez szükséges valuta automatikusan konvertálva lesz a rendszer által. Ezenkívül a pénzügyi eszközök értékesítéséből vagy bármely más tranzakcióból származó pénzösszegek automatikusan átváltásra kerülnek az alap pénznemre (ez a Magyar ügyfelek számára HUF). Amennyiben csak az Autofx funkció van bekapcsolva, az egész készpénzállománya forintban marad. Az Autofx az alapértelmezett beállítás minden valutánál.

A második lehetőség az a "Kézi beállítás” amellyel saját maga bármikor vásárolhat külföldi valutákat. Amikor ezt az opciót választja egy valutánál, akkor ez azt jelenti hogy ennél a valutánál sosem fog automatikus váltás végrehajtódni. Ebben a valutában ilyenkor csak annyit költhet el, amennyit átváltott. Pl. ha a számláján van 5000 GBP, és szeretne vásárolni termékeket 6000 GBP értékben, akkor egy hibaüzenetet fog kapni, hogy nem áll rendelkezésére elegendő készpénzalap.

A valutaváltás díjairól a kondíciós listában olvashat.

Amennyiben, valami okból kifolyólag nem tud leadni megbízásokat a WebTrader platformon keresztül, leadhatja a megbízásokat e-mail-en keresztül is. Ennek a szolgáltatásnak extra költsége van, amelynek mértékéről a kondíciós listánkban olvashat. Az e-mail-es megbízásokat angolul kell megírni, és az orders@degiro.eu címre kell küldeni.

Az e-mailben adott megbízások elfogadásához a következő információkra van szükségünk:
-Az Ön DEGIRO felhasználóneve
-A termék neve (ISIN száma, vagy opció esetén azonosítója)
-Eladás/Vétel/Visszavonás/Teljesítés (Sell/Buy/Delete/Execute)
-Kereskedni kívánt mennyiség
-Ár (Limit ár)
-Napi megbízás (Day Order) <- jelenleg csak napi megbízásokat tudunk fogadni e-mail-en keresztül
-Tőzsde neve

Amennyiben a fent említett információk hiányosak, előfordulhat, hogy a DEGIRO nem képes fogadni a megbízást. Ezentúl kizárólag olyan megbízást tudunk elfogadni, ami a regisztrált e-mailcímről érkezik. Amennyiben a megbízást elfogadjuk, úgy az e-mail beérkezésének időpontja lesz mérvadó a teljesítésnél. A teljesítés nem minden esetben lesz azonnal látható a számlán, bizonyos esetekben akár egy teljes munkanap is eltelhet a megbízás bekönyveléséig. Ha ez idő alatt hasonló megbízást ad le a WebTrader felületen keresztül, akkor a megbízás akár kétszer is teljesülhet!

A DEGIRO-nál a világ szinte valamennyi tőzsdéjén befektetheti pénzét. Az igénybe vehető tőzsdék listáját a Termékek és tőzsdék menüpontban tekintheti meg.

Igen, de jelenleg a választék az index opciókra korlátozódik. Amerikai részvény opciók kereskedésére nincs lehetőség.

Az "Alternative Investment Market" (AIM) azért jött létre hogy a kisebb cégek is felkerülhessenek a tőzsdére, anélkül hogy az Londoni Értéktőzsde/London Stock Exchange (LSE) szigorú bevezetési és szabályzási követelményei vonatkozzanak rá. Ezért az AIM másképpen működik mint az LSE Prémium piaca, és a befektetők tisztában kellenek hogy legyenek hogy milyen szabályok vonatkoznak az AIM-en való kereskedésre.

A Londoni Értéktőzsde három értékpapír-kereskedési szolgáltatást kínál.

A SETS az elsődleges ajánlati könyv a nagy tőkéjű LSE társaságok részvénysorozatai és a magasabb likviditású AIM részvények számára. Rendelkezik elektronikus ajánlati könyvvel, árjegyzéssel és centralizált klíringgel.

A SETSqx-en nincs folytonos kereskedés, hanem ehelyett napközbeni elektronikus ajánlati könyv aukciók vannak ütemezve (angliai idő szerinti) 9-kor, 11-kor, délután 2-kor, és délután 4:35-kor. Ezenkívül, részvények kereskedhetnek OTC (over the counter) módon, az elöbb említett aukciós időpontokon kívül is árjegyzőkön keresztül. A SETSqx-en kisebb társaságok részvénysorozatai kereskednek, s ezek a részvények kevésbé likvidek.

SEAQ (Stock Exchange Automated Quatation System) nem rendelkezik elektronikus ajánlati rendszerrel, és itt teljes egészében árjegyzőkön keresztül megy a kereskedés. Ez a rendszer nem rendelkezik nyilvánosan elérhető ajánlati könyvvel és a kereskedelem teljes egészében OTC módon folyik.

A DEGIRO ajánlja hogy tájékozódjon az AIM-en lévő kereskedelmi szolgáltatások sajátosságairól, ugyanis az AIM-en levő részvények nem rendelkeznek magas likdviditással, és nincs annyi rendelkezésre bocsátott információ mint az LSE fő szegmensén. Emellett, a leadott megbízások a megadott aukciós időkön kívül is teljesülhetnek, annak ellenére is ha vannak a piacon kint lévő megbízások. A Londoni Értéktőzsde weboldalán http://www.londonstockexchange.com/home/homepage.htm (csak angolul elérhető), megtudhatja hogy melyik részvény melyik kereskedelmi szolgáltatást veszi igénybe.

További információkért a DEGIRO azt javasolja, hogy olvassa el az LSE kereskedési szolgáltatásokról http://www.londonstockexchange.com/products-and-services/trading- services/trading-services.htm szóló dokumentumát (angol nyelven).

A fentiekben ismertetett információk célja csupán alapinformációk ismertetése az AIM-en való kereskedéssel kapcsolatban, és semmilyen esetben sem tekinthetők tanácsadásnak. A DEGIRO semmilyen felelősséget nem vállal esetleges pontatlanságokért illetve bármilyen féle hibákért. Minden kereskedelem kockázatokat hordoz magában, és kereskedés elött a befektetőknek továbbra is tájékozottnak kell lenniük azokról a termékekről amellyekkel kereskedni szeretnének, és tájékozottnak kell lenniük a hozzá kapcsolódó tőzsdei szolgáltatások mivoltáról. További információ a Londoni Értéktőzsde honlapján található.

GBX a penny sterling rövidítése.

A londoni értéktőzsdén jegyzett részvényeknél időntként megeshet hogy a font helyett penny-ben vannak elszámolva. A DEGIRO WebTrader használata során kérjük, vegye figyelembe, hogy amennyiben GBX-ben látja valaminek az árát, akkor nem ugyanaz, mintha GBP szerepelne.

Például egy részvény, amely 100 GBX-en kereskedik, az 1 GBP-nek felel meg, illetve £1-nek.

A tőzsde nyitvatartási ideje alatt leadott megbízásokat azonnal kiküldjük a tőzsdére. Amennyiben egy visszavonásig érvényes megbízás nem került végrehajtásra a tőzsde nyitvatartása alatt, akkor az a megbízás továbbra is ottmarad a tőzsdén, és ezt látni fogja a WebTraderen az esedékes megbízásai között. Amennyiben a WebTrader felületen belül ezt a megbízást a tőzsdezárás után letörli, ezt a törlési kérelmet majd csak a következő tőzsdenyitáskor tudjuk kiküldeni a tőzsdére. Ez azt jelenti hogy a megbízása már nem fog teljesülni, mert még a kereskedés megkezdése elött az Ön megbízása törlődni fog az ajánlati könyvből.

A befektetés kockázattal jár. Elveszítheti befektetését/ annak egy részét. Azt tanácsoljuk, hogy csak tudásának és tapasztalatának megfelelő pénzügyi termékekbe fektessen be.

A befektetés kockázattal jár. Elveszítheti befektetését/ annak egy részét. Azt tanácsoljuk, hogy csak tudásának és tapasztalatának megfelelő pénzügyi termékekbe fektessen be.