A befektetés kockázata

A befektetés nyereséges lehet, de nem kockázat nélküli. Mielőtt elkezd befektetni, több dolgot is érdemes megfontolnia.

A kockázatok

Amikor a vállalat, amelybe Ön befektet, jól működik, a részvények iránti kereslet növekszik. Azonban, ha egy vállalat kevésbé sikeres a részvényeinek értéke csökkenhet, vagy akár értéktelenné válhat. Vagyis befektetései révén osztozik a vállalat nyereségeiben, de veszteségeiben is. Mindig tartsa szem előtt, hogy fennáll annak a kockázata, hogy elveszíti a betétek teljes összegét, és a befektetési termék típusától függően akár annál többet is. Kijelenthetjük, hogy nincs befektetés kockázat nélkül. Az alábbiakban a lehetséges kockázatok közül 6-ot emeltünk ki.

Market risk

Piaci kockázat

A piaci kockázat igazodik a makrogazdasági környezethez. Ilyenek például az adóreformok, a jogszabályok, valamint a globális változások egy része is. Szűkülő gazdaságban vagy a vártnál alacsonyabb növekedés esetén lehetséges, hogy ez negatív következményekkel jár a vállalatokra nézve. Ennek eredményeként a vállalatok értéke is ingadozhat. Az érzelem szintén szerepet játszik a piaci kockázatban. Ha csökken a piac általános bizalma, akkor a befektetései valószínűleg vesztenek értékükből.

Price risk

Árkockázat

A befektetések értéke valószínűsíthetően folyamatosan változik. Befektetőként ezért Ön az árkockázatnak van kitéve. Befektetései diverzifikálásával részben csökkentheti ezt a kockázatot.

Interest risk

Kamat kockázat

A kamatlábak változása közvetlenül befolyásolja a kötvények értékét. Ha a kamatlábak emelkednek, a kötvények ára általában csökken. A változás hatása a lejárat időpontjától függ, ahol a hosszabb lejárati idő gyakran nagyobb értékcsökkenést eredményez. Közvetett hatással lehet más pénzügyi termékekre, például a részvényekre is. Ha a piaci kamatláb emelkedik, drágább lesz a kölcsön felvétele. Ez a fogyasztás csökkenéséhez és a vállalatok magasabb kamatköltségeihez vezethet. Ez pedig a részvények értékét negatívan csökkentheti.

Credit risk

Hitelkockázat

A hitelkockázat annak a kockázata, hogy az a vállalat vagy ország, amelybe befektet, fizetésképtelenné válik. A kötvények esetében ez azt jelentené, hogy a kötvénytulajdonosoknak nem fizetnek kamatot. A befektetés értéke csökken, vagy a legrosszabb esetben már nem lesz forgalmazható.

Market liquidity risk

Piaci likviditási kockázat

A piac likviditása arra utal, hogy a termékeket milyen könnyen lehet megvásárolni vagy eladni a piacon. Ha nagyon kevés vevő akar megvásárolni egy terméket, ez az eladási ár csökkenéséhez vezethet. Ennek tipikus mutatói a bid spread árköz, vagy a nagyon alacsony kereskedési volumen.

Currency risk

Valuta kockázat

Ez a kockázat akkor érinti, ha a saját pénznemétől eltérő pénznemben fektet be. A befektetéseiért kevesebbet fog kapni, ha az a pénznem, amelyben befektet, veszít értékéből az Ön hazai pénzneméhez képest.

getting started

Hogyan kezdjen el befektetni?

Mindez azzal kezdődik, hogy végiggondolja, hogy milyen típusú befektető kíván lenni. Döntse el, hogy milyen kockázati szintet szeretne elfogadni, és hogy milyen típusú termékek alkalmasak a célok elérésére. Javasoljuk, hogy soha ne fektessen be olyan összeget, amelyek szüksége van, illetve soha ne menjen bele olyan tranzakciókba, amelyek pénzügyi nehézséget okozhatnak Önnek. Azt tanácsoljuk, hogy maradjon azoknál a befektetéseknél, amelyeket ismer, csak az Ön által ismert pénzügyi eszközökbe fektessen be. A befektetéssel kapcsolatos kockázatokkal kapcsolatos további információkért kérjük, olvassa el a Kockázati kézikönyv című dokumentumot.

Hozzon létre fiókot könnyedén

Csatlakozzon a több mint 2,5 millió ügyfélhez, akik már megbíznak bennünk.

Regisztráció

A befektetés kockázattal jár. Elveszítheti befektetését/ annak egy részét. Azt tanácsoljuk, hogy csak tudásának és tapasztalatának megfelelő pénzügyi termékekbe fektessen be.

A befektetés kockázattal jár. Elveszítheti befektetését/ annak egy részét. Azt tanácsoljuk, hogy csak tudásának és tapasztalatának megfelelő pénzügyi termékekbe fektessen be.

A befektetés kockázattal jár.

icon_close

A DEGIRO az első, lakossági befektetők rendelkezésére álló diszkontbróker. A DEGIRO lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy világszerte egyedülállóan alacsony díjak mellett fektethessék be pénzüket. A DEGIRO-nak köszönhetően bárki befektetheti pénzét a világ minden táján. Korábban befektetésekre gyakran csak az európai vagy amerikai tőzsdén volt lehetőség, a DEGIRO-nál viszont a világ más pontjain található tőzsdékre és termékekhez is eljuthatnak a befektetők. Ez azt jelenti, hogy a befektetők sokkal jobban diverzifikálhatják vagyonukat. A DEGIRO tökéletes választás az ügyeiket online intéző befektetők számára. A DEGIRO az utolsó különbséget is megszüntette az intézményi és lakossági befektetők között. Ez a különbség nem más, mint a szolgáltatások díja, amely alapvető fontosságú a magánbefektetők befektetéseinek megtérülése szempontjából.

Logo

Dear investor,

We are re-evaluating our strategy regarding our services in the Hungarian market. For now, we have decided to stop on-boarding new clients. Our apologies for the inconvenience.

Kind regards,

DEGIRO

icon_close